Wat is mindful leven?

Mindfulness is de kunst van het accepteren. Wie mindful leeft is zelfbewust, geconcentreerd en evenwichtig. Dat is een sterke basis om ontspannen van het leven te genieten. Als we ons somber voelen, gespannen of ongelukkig, dan proberen we die gevoelens te vermijden of ontwijken. Die houding wekt op zichzelf echter ook weer stress op. Je kunt die negatieve gedragspatronen doorbreken. Het gaat erom dat je je aandacht selectief verdeelt onder wat voor jou belangrijk is en wat je niet kunt veranderen. Dat geeft een gevoel van rust en hernieuwde kracht.

Als het leven tegenzit
Mindfulness betekent niet dat je pijn, angst, verdriet of chaos kunt uitschakelen. Het leven gaat nu eenmaal niet over rozen. Denk maar aan een echtscheiding, ziekte of een overlijden. Wel kun je die gevoelens een plaats in je leven geven. Met mindfulness leer je accepteren dat gevoelens er mogen zijn. Vergelijk jezelf met een berg. Rondom de berg kan het flink stormen. Ondertussen blijft de berg de berg. Ook jij blijft in de kern jezelf, wat er om je heen ook gebeurt.

Naar een hoger bewustzijn
Mindfulness werd al in 1979 beoefend door dr. Jon Kabat-Zinn en zijn collega’s van de Stress Reduction Clinic van het University of Massachusetts Medical Center. Aanvankelijk werd Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) ontwikkeld voor mensen met chronische pijnklachten. Door de kwaliteit van aandacht te ontwikkelen naar een hoger bewustzijnsniveau leerden patiënten beter omgaan met de gevolgen van pijn, ziekte en de impact van deze aandoeningen op hun leven. Deze vorm van aandachtstraining wordt in de geestelijke gezondheidszorg ook gebruikt als aanvulling op de therapie.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.